Informatie/tips

 

Klimaat:

Er heerst een droog woestijnklimaat met dagtemperaturen die in de zomer op kunnen lopen tot 46 graden C, in de winter rond de 20 graden C. Het regent er nauwelijks, per jaar valt er gemiddeld 25 mm.vanaf oktober tot en met januari.
In de koudste maanden, vanaf november tot en met maart kan het s'nachts afkoelen tot 10 graden en kan er veel wind staan.  +/- 350 zonnige dagen per jaar. Bewolking is in de zomer een zeldzaamheid. Daarvan kan men in Nederland alleen maar dromen.

 


 

 

 

Klimaat in Sharm el Sheikh
Jan
Feb
Mrt
Apr
Mei
Jun
Jul
Aug
Sep
Okt
Nov
Dec
Dagtemperatuur
22
23
25
30
34
37
38
39
36
31
27
23
Nachttemperatuur
13
14
16
20
34
26
27
28
26
23
19
15
Aantal zonuren
8
8
9
10
10
13
13
13
11
10
9
8
Neerslag per maand  1  1  1  0  0
0
0
0
0
 0  0  1
Watertemperatuur
21
20
21
22
24
25
26
27
27
26
24
23

 

Vervoer:
In Sharm El Sheikh vindt je overal minibusjes die je voor enkele ponden afzetten waar je maar moet zijn, zolang het langs hun volgweg ligt. Heel gemakkelijk, snel en supergoedkoop éénmaal je door hebt hoe het allemaal in zijn werk gaat. Privé taxi's zijn er ook volop maar zijn ook gevoelig duurder dan het openbaar vervoer. 

U kunt een auto huren bij diverse, internationaal bekende autoverhuurbedrijven. Leest u ter plaatse wel goed de voorwaarden door. Eén daarvan is dat u minstens 25 jaar oud moet zijn om een auto te besturen. In Egypte wordt aan de rechterhelft van de weg gereden. In de steden en dorpen geldt een maximale snelheid van 60 km/u. Buiten steden en dorpen geldt een maximale snelheid van 90 km/u. Er zijn verschillende controleposten die u kunnen vragen naar uw indentiteitspapieren.

 

Visum:

Voor het verblijf in Egypte heeft u een paspoort nodig dat bij terugkeer in Nederland nog minstens zes maanden geldig is. Voor kinderen is het voldoende wanneer ze ingeschreven zijn in het paspoort van één van de ouders.

 Nederlandse staatsburgers kunnen bij aankomst in Egypte een toeristenvisum kopen voor max. vier weken. Dit visum is verkrijgbaar op de luchthaven van aankomst (Cairo, Sharm El Sheikh, Taba) voor +/- 20 euro per persoon.

Op de luchthaven van Sharm El Sheikh is het visum verkrijgbaar bij het loket van de bank direct in de aankomsthal. De grote touroperators hebben hun eigen loket, hier kost het visum echter 30 euro. Het visum bestaat uit een sticker die men zelf in het paspoort moet plakken. Voor een vlot verloop bij de paspoortcontrole is het aanbevolen de volledig ingevulde landingskaart die men in het vliegtuig krijgt uitgereikt, samen met het paspoort en het ingeplakte visum aan de douanebeamte te overhandigen.

 

Gratis visum voor de Sinai „SINAI VISA ONLY“: Onder bepaalde voorwaarden kan men in South Sinai volstaan met het zgn. Sinai Visum. Dit visum is maximaal twee weken geldig en alleen voor het oostelijk deel van de Sinai.

 

                               

 

 

Geld:

De officiële munteenheid in Egypte is de Egyptische Pond (L.E). Deze wordt “gineh” genoemd in het Arabisch. Iedere pond bestaat weer uit 100 Piaster. De wisselkoers van één Euro is ongeveer 17 Pond, maar op het moment dat u dit nu leest kan het weer volledig anders zijn. Controleer daarom dus altijd de waarde van het geld voordat u ergens gaat wisselen! Euro's en Dollars worden bijna overal aanvaard in Sharm El Sheikh, maar je zal waarschijnlijk wisselgeld krijgen in de lokale munt.
Banken zijn over het algemeen geopend van 8.30 uur tot 14.30 uur van zondag t/m donderdag. Sommige banken in de toeristische gebieden zijn wat langer geopend en zelfs in het weekend open. Bij een aantal banken vindt u pinautomaten en ook in de meeste grote hotels kan je geld opvragen met je creditkaart. Vraag uw eigen bank naar de mogelijkheden, zij hebben de aktuele informatie.
Credit Cards worden door bijna alle hotels en restaurants geaccepteerd en ook in de modernere souvenirwinkels kunt u meestal met de belangrijkste creditcards betalen.

 

                                                   

Electriciteit: 

Elektriciteit is geen enkel probleem: 220 vol en Europese stekkers zijn de norm, maar een reisadaptor, kan altijd handig zijn als je niet in een luxe of middenklasse hotel verblijft.

 

Eten: 

Verwacht geen culinaire hoogtepunten van de Egyptische keuken, hoewel er voldoende mogelijkheden zijn om een goede variatie aan gerechten voorgeschoteld te krijgen: eerst en vooral zijn er de 'streetsnacks' waarvan fuul, falafel (taamiya) en kebab de bekendste zijn. Deze zijn overheerlijk en goedkoop en ook zeer veilig aangezien ze vers voor je ogen bereid worden. Voor uitgebreidere gerechten kunt u in 1 van de vele restaurants terecht, waar u vooral veel kip en lamsvlees op het menu zult tegen komen, maar ook een lekker gestoomd duifje, de lokale specialiteit is een aanrader. Water uit de kraan drinken wordt afgeraden, maar er is uiteraard bronwater te koop in de supermarkt.

 

Religie:
90% van de bevolking is Moslim, de resterende 10% zijn Koptische christenen. Bij een bezoek aan de vele moskeeën, kerken of kloosters zijn bedekte schouders en knieën verplicht.

 

Tijd:

In de winter is het in Egypte 1 uur later dan in België en Nederland, in de zomer is er geen tijdsverschil.

 

Telefoneren:

Uw GSM-telefoon is bruikbaar als uw provider een roaming-overeenkomst heeft met een provider in Egypte. Als u wilt weten of dat zo is kunt u het beste even contact op nemen met uw provider!
Vanuit de meeste hotels en vakantiecomplexen kunt u direct bellen. Voor Nederland draait u: 0031 voor België 0032, vervolgens het kengetal zonder 0 en het abonneenummer (achter elkaar doordraaien). Informeert u wel eerst even hoe hoog de toeslag is voor het gebruiken van de hotellijn. Het beste kunt u echter bellen met telefoonkaarten die overal verkrijgbaar zijn.

 

Internet:

Tegenwoordig kunt u overal intercafes vinden, zo ook in Sharm El Sheikh. U vindt ze in hotels, bars en zelfs in shopping-malls!

 

Taal:

De Egyptenaren spreken Arabisch, maar in de grote steden of op toeristische plaatsen zoals Sharm El Sheikh zijn er heel veel mensen die ook een woordje Engels, Frans, Duits, Russisch en zelfs Nederlands spreken.