Excursies-in-sharm-el-sheikh.nl
Home » Duiken/snorkelen » Tiran Island

Tiran Island

 

De Straat van Tiran is een smalle zeepassage bij de monding van de Golf van Aqaba, het wordt aan de westzijde begrensd door de kust van Sinai en aan de oostkant door het Tiran eiland. Middenin deze zeestraat liggen vier prachtige koraalriffen, alle vier genoemd naar Britse cartografen uit de 19e eeuw: Gordon, Thomas, Woodhouse en Jackson. Door de ligging en de daarmee samenhangende sterke stromingen, worden dagelijks grote hoeveelheden plankton en andere voedingstoffen vervoerd, waardoor de koralen en kleinere rifvissen veel voeding krijgen. De kleine rifvissen worden weer door grote roofvissen zoals barracuda’s, makrelen, tonijn en vooral haaien gegeten. Deze roofvissen zijn dan ook altijd bij deze riffen te vinden. Dat maakt het duiken in de Straat van Tiran zo fantastisch!

 

Gordon Rif ... is te herkennen aan een groot vrachtschip, de Loullia, dat op het rif is gevaren en nog gedeeltelijk boven water uitsteekt. Het rif is zeer gevarieerd en bestaat uit zandbodem met koraalblokken en kleurrijke koraaltuinen. Hier tref je soms ook verschillende haaiensoorten aan.

 

Thomas Rif ... is de kleinste van de vier riffen en door de ligging is het blootgesteld aan sterke stromingen. Het rif bestaat uit kleurrijke, zachte en harde koralen. Vooral in het ondiepe gedeelte is er een rijk visleven.

 

Woodhouse Rif... tussen Gordon en Jackson Rif ligt het Woodhouse Rif, met prachtige koralen. Als u hier een driftduik maakt langs de steile rifwand, kunt u onder andere scholen makrelen en grote tonijnen tegen komen, maar ook vele verschillende kleinere rifvissen.

 

Jackson Rif ... is hét rif om hamerhaaien te zien, vooral in de maanden juli, augustus en september. Niemand weet waarom hamerhaaien altijd rond dezelfde tijd van het jaar in grote groepen samenscholen in sommige delen van de wereld. En niemand weet ook waar ze na die tijd naartoe gaan. Sommigen denken dat het veroorzaakt wordt door veranderingen in magnetische velden van de aarde, anderen denken dat het te maken heeft met voedingsplekken en weer anderen denken dat het met het ‘broedseizoen’ te maken heeft. Deze laatste theorie lijkt het meest waarschijnlijk, omdat het makkelijker is een partner te vinden als er vele soortgenoten zijn. Het eiland Tiran (een gesloten gebied) heeft een van de grootste populaties valken in het Rode Zee gebied. Gedurende het einde van de zomer is het Tiran eiland een stopplaats voor migrerende groepen witte ooievaren die onderweg zijn naar Oost-Afrika.

 

 

                                      

U gaat per boot naar Tiran Island en maakt 3 stops om te gaan snorkelen of duiken.