Excursies-in-sharm-el-sheikh.nl
Home » Duiken/snorkelen » Thistlegorm

Thistlegorm

 

De SS Thistlegorm was een Britse gewapend koopvaardijschip, gebouwd in 1940. Het was gewapend met een 120 mm. luchtafweergeschut en een zwaar kaliber machinegeweer op de achtersteven van het schip.
Het schip voer drie succesvolle reizen na haar lancering. De eerste was naar de VS voor stalen rails en vliegtuigonderdelen, de tweede naar Argentinië voor graan en de derde naar West/Indië voor rum.

 

Op 2 juni 1941 vertrok de SS Thistlegorm van Glasgow naar Alexandrië in Egypte. Het schip was geladen met Bedford trucks, pantservoertuigen, motorfietsen, geweren, munitie, radio apparatuur, laarzen, vliegtuigonderdelen en twee stoomlocomotieven. Deze stoomlocomotieven en de bijhorende kolen waren deklading voor de Egyptische Spoorwegen. De rest van de lading was voor de geallieerde troepen in Egypte.

 

Een bommenwerper ontdekte het schip en bombardeerde de SS Thistlegorm die ruim 4 en het achtersteven van het schip raakte op 6 oktober 1941.

 

De bom en de explosie van een deel van de opgeslagen munitie in ruim 4 heeft geleid tot het zinken van de SS Thistlegorm. Het grootste gedeelte van de lading bleef binnen het schip, alleen de stoomlocomotief van de deklading, werd weggeblazen aan bakboordzijde van het wrak.

 

Het wrak trekt veel duikers, laarzen en motorfietsen zijn zichtbaar in ruim 1. Vrachtwagens, motorfietsen, laarzen, geweren en pantservoertuigen zijn zichtbaar in ruim 2. Aan bakboordzijde is de stoomlocomotief zichtbaar en een andere locomotief aan de stuurboordzijde.